Debattartikel om framtida företagande

I tisdags skickade vår vd Per Dahlberg in en debattartikel till Dala-Demokraten och Dalarnas Tidningar. Han vill rätta till några saker som inte kommit fram under veckorna av granskning och tyckande kring vårt datacenter-projekt EcoDataCenter. Artikeln har inte blivit publicerad än, men vi känner att tiden är inne att ge en bredare bild av det som sagt kring projektet.

För framtida företagande i Falun!

Falu Energi & Vatten AB har ett uppdrag att utveckla Falun som attraktiv boende- och verksamhetsort. Vi tror att det hänger ihop. Starkt näringsliv leder till att personer vill jobba i Falun och flytta hit, så enkelt är det.

I den mediala debatten kring datacenters i Falun har det missats totalt och fokus har i stället legat på individers historik. Vår gemensamma ambition att finna energismarta lösningar som samtidigt bidrar till Faluns utveckling har inte lyfts fram. Vi vill erbjuda någonting unikt i Falun och inte samma sak som alla andra kommuner erbjuder – tomtmark.

I mediedebatten har det dessutom förekommit ett stort antal fel. Jag vill därför göra några förtydliganden. Vi har bland annat anlitat Jan Fahlén som konsult via hans företag, JFpartner AB. Han har hjälpt oss med kontakter och i marknadsföringen av att bygga världens första klimatpositiva datacenter i Falun. Fahlén har inget mandat att företräda oss, men har ett tydligt uppdrag som han utfört till stor belåtenhet under några års tid. Vi har ingen egen kompetens inom datacenterbyggande, ännu mindre kring potentiella kunder till ett datacenter.

Eftersom vi anser det meningslöst att bygga ett datacenter utan att kunder flyttar in har vi valt att samarbeta med EcoDC AB. EcoDC AB är ett nybildat bolag med personer som har den kompetens vi saknar. Jag vill betona att vi har gjort det valet, inte Fahlén. Det är inte tänkt att EcoDC AB, eller någon person inom bolaget, ensamt ska förvalta våra tillgångar. Vi är mycket noga med att säkra upp våra investeringar så att lönsamhet uppnås, till nytta för vår ägare och i slutändan för alla Falubor.

Vi har tänkt ett steg till i projektet genom att arbeta tillsammans med näringslivet och kommunen för att skapa möjlighet till nyetableringen. Det sker på affärsmässiga grunder och skapar en vinn-vinn-vinn situation, en utveckling av Public Private Partnership-modellen. Kontroversiellt tycker vissa, USA:s ambassad som var på besök i Falun i slutet av februari tyckte det var genialt.

Jan Fahlén, som vi valt att arbeta tillsammans med, har upplevt den senaste tidens skriverier i tidningar och på sociala medier som mycket jobbigt. Både för både honom själv, hans anhöriga och hans företag. Falu Energi & Vatten AB har en värdegrund som tar avstånd från personliga påhopp, nät-trakasserier, smutskastning, mm. Vi tål att granskas, men förväntar oss också en korrekt beskrivning från de som granskar. Vår investeringskostnad för att uppföra ett hus, inklusive markarbeten, uppskattar vi till 150 miljoner. Den planerade bolagsbildningen som nu är pausad avsåg endast ett hus.

Nu väntar vi på granskningen kring vidare samarbete med EcoDC AB. En granskning som vi begärt och som kommer att visa förutsättningarna för att fortsätta samarbetet med dem. Önskas saklig information kring projektet hänvisar jag till blogg.fev.se eller ecodatacenter.se

Per Dahlberg,
VD för Falu Energi & Vatten AB

Författare: Mikaela Trapp

Informationsansvarig.