JFpartner AB avslutar sitt uppdrag hos oss

I onsdags morse tog jag emot ett skriftligt meddelande från JFpartner AB att företaget önskar avsluta sitt uppdrag med oss med omedelbar verkan. Jan Fahlén meddelar genom sitt företag att den senaste tidens mediastorm gentemot honom blivit för mycket ur olika perspektiv.

Jag har full förståelse för Jan Fahlén. Jan är ingen offentlig person, utan en privat näringsidkare, och han har under några veckor påtalat att medias skriverier skadat honom själv, hans företag och anhöriga på ett sätt som inte är försvarbart. Jag har tidigare försökt få Jan att vara kvar. Han har gjort ett mycket bra jobb som projektledare för datacentret och i dagsläget har vi ingen kompetens som kan ersätta honom. Jans egen önskan är dock att sluta och det respekterar vi givetvis fullt ut.

Datacenter-projektet kommer nu att drabbas av en störning som riskerar påverka den fortsatta utvecklingen. Jag får också frågor om den senaste tidens negativa skriverier riskerar försämra marknadsförutsättningarna för en etablering i Falun? Projektet har sådana unika kvaliteter så det påverkas nog inte så lätt, men dessvärre tror jag det i så fall är Faluns varumärke som näringslivsort som i förlängningen skadas mest.

Falu Energi & Vatten klarar sig utan datacenter. Vi har bara önskat göra någonting bra för Falun, bra för miljön, till nytta för kommuninvånarna och till nytta för att stärka näringslivet i Falun. Sedan ser vi givetvis lönsamhet i en datacenteraffär, annars skulle vi överhuvudtaget inte arbeta för en sådan etablering. Lönsamma affärer för Falu Energi & Vatten innebär positiv utveckling för bolaget, positivt nytta för Falun i form av fler arbetstillfällen och också positiv nytta för alla våra kunder som bor i Falu kommun. Ett exempel på den positiva nyttan är tillvaratagandet av restvärme, vilket på lång sikt innebär en lägre prisutveckling för våra fjärrvärmekunder.

Jag är övertygad om att ett starkt, nytänkande, modigt, affärsmässigt lokalt energibolag är bra för oss alla.

Författare: Per Dahlberg

VD, Falu Energi & Vatten. 49 år. Utbildning och erfarenhet: Civilingenjör med inriktning maskinteknik. Tidigare marknadschef på Ericsson, utvecklingschef inom maskinindustrin, och elnäts-/stadsnätschef på Falu Energi & Vatten. Intressen: Motorcykel, skoter, mekverkstaden, husrenovering och elgitarrer. Bästa prylen i garaget: Supportsvarven.