Datacentret byggs med ändrat upplägg

Tidigare i dag kom information om att Falu Energi & Vatten tillsammans med Falu kommun fortsätter utvecklingen av EcoDataCenter. Däremot ändras upplägget. Istället för att bilda ett särskilt bolag kommer inriktningen bli att en extern aktör bygger husen och driver verksamheten.

Jag blev nyfiken och frågade vår vd Per Dahlberg lite kring de nya förutsättningarna och varför det är ett viktigt projekt för Falun.

Bakgrund

I Falu Energi & Vattens datacenterkoncept integreras datahallarna i energisystemet och el, värme och kyla samverkar med fjärrvärmesystemet för maximal energiåtervinning, något som gör anläggningen ensam i sitt slag. På sikt kommer EcoDataCenter att kunna innebära minskade koldioxidutsläpp med 20 000 ton per år.

Läs mer om EcoDataCenter här

 

Författare: Mikaela Trapp

Informationsansvarig.