Låt inte sjöarna och älvarna få ta smutsen när du tvättar bilen

_S3A0518
Genom att tvätta bilen i en biltvätt eller gör-det-själv-hall gör du en stor insats för miljön.

Nu till helgen den 23-24 april är det Stora Biltvättarhelgen. Aktiviteten startades 2014 för att uppmärksamma och inspirera allmänheten att tvätta bilen rätt och bidra till en stor miljöinsats.

Nu kanske många tycker ”men åhh, ännu en sån där konstig dag för att fler ska köpa grejer”. Det stämmer inte riktigt. Vårt vatten är livsviktigt och i Sverige sker mer än 30 miljoner biltvättar varje år. Hela 20 miljoner av dem sker direkt på gatan. Det gör att tvättvattnet rinner direkt ner i dagvattenbrunnar. Dagvattnet renas inte utan rinner vidare ut i våra vattendrag – älvarna och sjöarna. Med tvättvattnet följer olja, giftiga tungmetaller och asfaltrester som är skadliga för både människor och miljön.

Många myter om biltvättande

När det kommer till att tvätta bilen finns det många ”experter” som vet bäst. De har ofta varit med länge och kan alla knep och tricks som finns för att få en skinande ren bil. Att miljön tar stryk låtsas de inte om. Istället försöker de argumentera med några vanliga myter.

Enkla biltvättartips

  • Använd biltvätten. Automattvätt eller gör-det-själv-hall.
  • Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall
  • Har du inte tillgång till en biltvätt så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.

 

 

Författare: Mikaela Trapp

Informationsansvarig.